8 Συμβουλές προστασίας του αυτοκινήτου σας

8 Συμβουλές προστασίας του αυτοκινήτου σας

30 Μαρτίου 2020

Λόγω των δυσμενών συνθηκών που ζούμε το τελευταίο διάστημα και τον περιορισμό των μετακινήσεων, πολλοί από εμάς έχουμε παρκάρει μόνιμα ή κινούμε ελάχιστα το αυτοκίνητό μας.
Το οτι δεν το κινούμε, δε σημαίνει ότι δεν χρειάζεται συντήρηση ή την προσοχή μας για να μη δημιουργηθούν προβλήματα.
Σας παραθέτουμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές - οδηγίες για να διατηρηθεί το αυτοκίνητό σας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση για όσο διάστημα μείνει ακινητοποιημένο.

1) Προστασία από τις καιρικές συνθήκες
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας του αυτοκινήτου από τη βροχή ή το χαλάζι το χειμώνα και τη ζέστη και τον ήλιο το καλοκαίρι, είναι να βρίσκεται σε κάποιο κλειστό πάρκινγκ. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση η ενοικίαση κοστίζει αρκετά χρήματα, αν δεν υπάρχει κάποιος ιδιόκτητος χώρος. Πιο οικονομική λύση είναι αυτή της αγοράς μιας καλής, αδιάβροχης κουκούλας με εσωτερική επένδυση και όχι μιας απλής υφασμάτινης. Η ηλιοπροστασία είναι απαραίτητη κατά τους θερινούς μήνες για να μην καίγεται το ταμπλό και συστίνουμε ανεπιφύλακτα τη χρήση γυαλιστικών/προστατευτικών spray για τη διατήρηση του χρώματος και της λάμψης του.

carwash

2) Πλύσιμο αμαξώματος
Για να μην χάσει το χρώμα την λάμψη του. Η σκόνη που επικάθεται, αλλά ιδιαίτερα τα περιττώματα των πουλιών αποτελούν τον χειρότερο «εχθρό» του χρώματος, αφού φθείρουν το βερνίκι και αφήνουν θαμπές κηλίδες.

battery removal

3) Φόρτιση μπαταρίας ή αποσύνδεση πόλων/αφαίρεση μπαταρίας
Αν η ακινησία είναι για σύντομο χρονικό διάστημα, τότε θα πρέπει να βάζετε σε λειτουργία τον κινητήρα ανά 1-2 εβδομάδες και να τον αφήνετε να δουλεύει για 5-7 λεπτά. Αν το αυτοκίνητο μείνει για πολλές εβδομάδες ακινητοποιημένο, αφαιρέστε τα καλώδια που έρχονται σε επαφή με τους πόλους της μπαταρίας για να μην αποφορτιστεί ή αφαιρέστε τελείως την μπαταρία για να αποφύγετε φθορές που μπορεί να προκαλέσει μία πιθανή διαρροή υγρών. Όμως και πάλι θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ακόμα και έτσι η μπαταρία χάνει μέρος της ενέργειάς της, γι’αυτό πάντα θα πρέπει να υπάρχουν στο αυτοκίνητο καλώδια εκκίνησης ανάγκης.

ventilation

4) Εξαερισμός καμπίνας
Μια φορά την εβδομάδα ανοίξτε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες για να «αλλάξει» ο αέρας στην καμπίνα. Σε περίπτωση που το αυτοκίνητο βρίσκεται σταθμευμένο σε κλειστό πάρκινγκ, αφήστε ελάχιστα ανοιχτό ένα παράθυρο έτσι ώστε να μην εγκλωβιστεί η υγρασία στο εσωτερικό και μυρίζει άσχημα. Συστήνεται η αλλαγή φίλτρων καμπίνας με φίλτρα ενεργού άνθρακα όταν πρόκειται να ξαναχρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητό σας.

5) Λειτουργία air condition
Η μη λειτουργία του air condition για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει ως συνέπεια να ξεραίνονται οι σωληνώσεις του συστήματος. Θα πρέπει να λειτουργεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να λιπαίνεται το σύστημα (πάντα με τον κινητήρα σε λειτουργία, αλλιώς η μπαταρία θα αποφορτιστεί γρήγορα).

tirespressure

6) Έλεγχος πίεσης ελαστικών
Ποτέ μην αφήσετε τα ελαστικά με λίγο αέρα, γιατί θα αρχίσουν να φθείρονται τα λινά στα πλαϊνά, ενώ παράλληλα θα «κάτσουν» στο σημείο που πατάνε στο δρόμο και θα «τετραγωνίσουν» με αποτέλεσμα να κάνουν έντονο θόρυβο κατά την κύλιση. Αν σκοπεύετε να το αφήσετε σταθμευμένο για αρκετό διάστημα φουσκώστε τα περισσότερο από το κανονικό. Καλό είναι να γίνονται κάποια χιλιόμετρα γιατί διαφορετικά θα ξεραθούν γρήγορα, ακόμα και αν είναι καινούργια.

wiperblade

7) Προστασία κυκλωμάτων ροής υγρών/Μάκτρα υαλοκαθαριστήρων
Μην αφαιρείτε τα υγρά από τα διάφορα δοχεία του οχήματος (πιτσιλιστήρια, σύστημα ψύξης κ.λπ.) γιατί ο αέρας που παραμένει στο εσωτερικό προκαλεί οξείδωση των σωληνώσεων. Επίσης ανασηκώστε ή αφαιρέστε τελείως τα μάκτρα των υαλοκαθαριστήρων σας και επαλείψτε τους με την ειδική κρέμα ώστε να μη ξεραθούν τα ελαστικά τους.

8) Ελαφρύ «λύσιμο» του χειρόφρενου
Ποτέ μην ανεβάζετε μέχρι την τελευταία σκάλα το χειρόφρενο, γιατί αν μείνει για πολύ καιρό έτσι, ενδέχεται να κολλήσουν τα πίσω φρένα (στα οποία συνήθως «πιάνουν» τα περισσότερα χειρόφρενα). Αφήστε το ένα με δύο «κλικ», με την προϋπόθεση να βρίσκεται το αυτοκίνητο σε ευθεία και με επιλεγμένη 1η ή όπισθεν στο κιβώτιο ταχυτήτων.

Στην AutoNetParts θα βρείτε όλα όσα χρειάζεστε για να συντηρήσετε σωστά το όχημά σας για όσο διάστημα το έχετε ακινητοποιημένο αλλά και όσα θα χρειαστείτε προκειμένου να το θέσετε ξανά με ασφάλεια σε κίνηση.